Kunnioitan yrittämistä ja yrittäjää

Minulla on haave. Haluan joskus perustaa oman yrityksen ja olla yrittäjä. Tiedän, että toteutan tämän haaveen jonain päivänä.

Yrittäminen on mielestäni kunnioitettavaa, koska yrittäjä luo ensin itselleen ja yrityksen kasvaessa työntekijöille työpaikan, työyhteisön ja tärkeän merkityksen omalle elämälleen ja myös muille. Olen saanut seurata läheltä yrittäjän elämää ja päässyt näkemään onnistumisten riemut ja myös epäonnistumisten tuskan. Onnistumiset voimaannuttavat yrittäjää ja epäonnistumiset pakottavat yrittäjän kehittymään.

Yhteiskunnan pitäisi mielestäni arvostaa enemmän yrittämistä ja yrittäjää. Miksi ajattelen näin? Yrittäjä luo omalla työllään lisäarvoa, josta asiakas maksaa. Mitä enemmän yrittäjä saa asiakkaita ja mitä enemmän nämä maksavat yrityksen palveluista niin sitä isommaksi yrityksen vaikuttavuus kasvaa yhteiskunnalle ja kunnalle. Suoria vaikutuksia on yrittäjän ja hänen yrityksensä työpaikat. Työ on yksi tärkeimmistä asioista ihmiselle, ja kunnalle työpaikat ovat kaiken perusta. Ilman työtä ihmiset voivat yleensä huonosti ja työttömyyden kasvaessa myös kunnat voivat huonosti.

Yrittäjä ja yrittäjyys on peruspilari

Yrittäjä on siis kunnan ja yhteiskunnan toiminnassa yksi peruspilari. Onkin tärkeää, että kunnan päätöksen teossa aidosti arvostetaan yrittämistä ja yrittäjiä. Kunnan tehtävä on tukea ja kannustaa yrittäjää yrittämiseen ja auttaa yrityksiä kasvun eri vaiheissa. Alkuvaiheen yrittäjille kunnan tulisi tarjota aktiivisesti tukea ja palveluita esimerkiksi yrityshautomon muodossa, jossa alkuvaiheessa oleva yrittäjä löytää helposti kaikki palvelut ja tuen erilaisiin tilanteisiin. Yrityshautomot tarjoavat myös erinomaisen mahdollisuuden yritysten verkostoitumiseen ja erilaisten yhteishankkeiden luomiseen.

Yrittämisen puitteet tulee luoda

Kunnan, kaupungin ja yhteiskunnan tehtävä on luoda mekanismit ja tukea yrityksiä erilaisten rahoitusmekanismien hyödyntämiseen. Yrityksille on nykyään saatavissa ulkopuolista rahoitusta esimerkiksi EU-rahoituslähteistä, joiden hyödyntämiseen tarvitaan erityisosaamista. Tämä osaaminen kannattaisi keskittää kunnalle. Kunnan tehtävä on haastaa yritykset hakemaan EU-rahaa erilaisista hankkeista maksimaalinen määrä, koska aktiivisella toiminnalla ja näitä mekanismeja hyödyntämällä kunta voi konkreettisesti tukea yritysten kehittymistä ilman, että juurikaan käyttää omia rahoja toiminnan pyörittämiseen. Nimittäin usein nämä EU-hankkeet rahoittavat myös kunnan palveluksessa olevien osaajien kustannukset. Mihin tämän näkemyksen perustan? Vuosien kokemukseen yhteistyöstä, joka on kertynyt mm. Helsingin kaupungin omistaman innovaatio- ja kehitysyhtiön Forum Virium Helsinki -hallitustyöskentelystä. Olen nähnyt, että tämän kaltainen toiminta tukee erinomaisesti yrittäjiä, erityisesti aloittavia korkean osaamisen yrittäjiä.

Kuva palvelusta Pexels