Mitä pitäisi tehdä itse ja mitä pitäisi ostaa yrityksiltä?

Tämä on minulle lempikeskusteluaiheita. Julkinen vai yksityinen palvelutuottaja kunnalle, kaupungille tai muulle julkishallinnon toimijalle. Minun oma näkemys ja ajattelu aiheesta perustuu hyvin yksinkertaiseen ajatteluun. Julkisen talouden tehtävä on maksimoida veroina kerättyjen varojen kiertonopeus, eli mitä nopeammin ja tehokkaammin julkinen talous käyttää varat niin sitä suuremmalla todennäköisyydellä nämä palaavat takaisin verokertymänä. Yritän tiivisti perustella kantani esimerkeillä.

Julkinen talous järjestää itse palvelut

Jos kunta tai muu julkinen taho järjestää itse palvelun niin kunnan, kaupungin tai valtion vastuulla on palvelun tuottamisesta syntyvät kustannukset, jotka tässä laskelmassa olkoon luku 100. Julkinen taho työllistää palvelun tuottamiseen tarvittavat työntekijät, joiden palkkakustannukset ovat palvelutuottamisen kustannuksista esimerkiksi luku 50. Työntekijöistä osa asuu kunnan alueella ja verotuloina palautuu kunnalle takaisin esimerkiksi luku 10 ja valtiolle luku 8. Eli tässä esimerkissä julkinen taho käyttää verovaroja 100 yksikköä ja saa takaisin 18 yksikköä.

Palvelut ostetaan yritykseltä

Jos julkinen taho ostaa palvelun yritykseltä niin on mahdollista, että palvelun tuottamisen hinta on korkeampi, jos ei ole kilpailua. Jos markkinassa on kilpailua niin palvelun hinta voi hyvinkin olla samalla tasolla kuin julkisen tahon itse tuottaman palvelun kustannus tai jopa alle tämän. Oletan tässä laskelmassa, että hinta on sama kuin julkisen tahon itse tuottamassa palvelussa eli 100 yksikköä. Yritys maksaa palvelun tuottamisesta arvonlisäveron, joka tässä tapauksessa voisi olla 10 %, eli 10 yksikköä. Yritys työllistää palvelun tuottamiseen tarvittavat työntekijät, joiden palkkakustannus on sama 50 yksikköä. Työntekijöistä osa asuu osa kunnan alueella ja verotuloina kunnalle palautuu takaisin 10 yksikköä ja valtiolle 8 yksikköä. Yritys menestyy ja tuottaa voittoa, josta yritys maksaa yhteisöveroa kunnalle. Oletan, että tämän osuus on maltillisesti 1 yksikkö. Tämän laskelman perusteella yrityksen kautta ostettu palvelu palauttaa 29 yksikköä verotuloina.

Julkinen talous luo edellytyksiä yritysten kasvulle

Useille yrityksille julkisten hankintojen ostot ovat tärkeitä ja nämä luovat pitkäkestoisen ja vakaan perustan yrityksen kehittämiselle ja kasvulle. Edellä mainitussa laskelmassa yrityksen kasvaessa ja menestyessä yhteisöveron merkitys kasvaa ja yrityksestä tulee merkittävä veronmaksaja ja työllistäjä, joka luo työpaikkoja ja edelleen palkkatuloista verokertymiä kuntatalouteen.

Näillä opeilla ja periaatteilla minun mielestäni kunnan, kaupungin ja julkisen toimijan pitäisi pääsääntöisesti ostaa palvelut yksityiseltä yrittäjältä tai yritykseltä sen asemesta, että itse tuottaisi palveluita. Toinen merkittävä asia näiden verokertymien lisäksi on yksityisen puolen kilpailu, joka parhaimmillaan kehittää yrityksiä ja näiden elinvoimaisuutta kohti kansainvälistä liiketoimintaa. Julkinen hankinta ei saisi ikinä vääristää kilpailutilannetta, mutta tästä kirjoitan joskus erikseen omat tarinat.

Kuva: pexel.com