Osallistava päätöksenteko Pirkkalassa

Minulla on unelma ja tavoite. Olen lähtenyt mukaan kuntavaaleihin ja uskon, että asiat kehittyvät seuraavien vuosien aikana. Haluan, että kotikunnassani Pirkkalassa opetellaan ja opitaan uutta päätöksenteossa. Haluan jakaa tässä blogissa oman vision ja ajatuksen osallistavasta päätöksenteosta Pirkkalassa. Olkoon tämä yksi lähtökohta osallistamiselle ja keskustelulle, jonka haluan osaltani käynnistää kotikunnassani Pirkkalassa.

Osallistaminen – Mitä tämä tarkoittaa?

Osallistaminen on avoimuutta, jossa tietoa jaetaan, erilaisia näkemyksiä ilmaistaan ja käydään keskustelua sovitusta aiheesta. Ihmisten osallistaminen päätöksen tekemiseen, joka koskee heitä itseään, on hyvä keino parantaa päätöksen toteutumista.

Miten osallistava päätöksenteko käytännössä toimii?

Osallistavassa päätöksenteossa asia käsitellään avoimesti, joka tarkoittaa tiedon jakamista, tietoon perehtymistä ja runsasta keskustelua ilman, että pelätään erilaisia kommentteja ja näkemyksiä. On todennäköistä, että keskusteluihin ja kommentteihin mahtuu mukaan mielipiteitä ja tunneperäisiä kommentteja, joita syntyy kun aiheeseen ei ole perehtynyt syvällisesti ja osallistunut keskusteluihin.

Keskustelulla ja erilaisilla mielipiteillä syntyy ratkaisuehdotuksia, joita testataan ja haastetaan osallistujien toimesta. Jäljelle jää yksi tai useampia ratkaisuehdotuksia, jotka voidaan viedä eteenpäin kunnalliseen päätöksentekoon esityksinä.

Lopullisella päätöksentekijällä on aina veto-oikeus, eli vaaleilla valittu valtuusto ja kunnalliset päätöksentekijät ovat velvoitettua arvioimaan päätöksenteossa esitettyjen ratkaisujen toteuttamiskelpoisuutta.

Päätöstä ei kannata tehdä, jos sen toteutumista ei pystytä varmistamaan. Päätöstä tehtäessä on varmistettava toteutumisedellytykset ja on myös varmistettava miten tämän toteutumista seurataan.

Osallistavassa päätöksenteossa alkuvaiheen avoin keskustelu, tehokas päätöksenteko ja toteutusvaiheen läpinäkyvä seuranta luovat ihmisille vahvan uskon, että he ovat omalla panoksella, osaamisella ja mielipiteillä luomassa ratkaisuesityksiä heihin vaikuttavissa päätöksissä.

Mitä pitää tehdä Pirkkalassa, jotta osallistava päätöksenteko kehittyy?

Mielestäni Pirkkalan tulee olla edelläkävijä ja luoda jotain aivan uutta ja ainutlaatuista suomalaiseen kuntakenttään. Pirkkala on tehnyt tämän kaltaisia toimia aiemminkin esimerkiksi perusterveydenhuollon yksityinen-julkinen -yhteistyössä. Pirkkala on sopivan kokoinen, ei liian pieni eikä liian iso avoimen osallistavan päätöksenteon toteuttamiseen. Pirkkalassa on paljon aktiivisia ja koulutettuja ihmisiä, joilla on runsaasti osaamista, kykyä perehtyä asioihin ja muodostaa perusteltu kantoja myös vaikeampiin kysymyksiin. Lisäksi Pirkkalassa on hyvät edellytykset tehokkaalle päätöksenteolle kunnallisissa päätöksentekoelimissä.

Pirkkalassa on jo tehty hyvää työtä osallistumisen kehittämiseen ja kunnalla on osallisuussuunnitelma 2020-2024. Tätä kehityssuuntaa pitää jatkaa ja tulee varmistaa, että kuntalaisille jaetaan tietoa avoimesti kaikesta heitä koskevista asioista. Kaikki tieto pitäisi olla lähtökohtaisesti kuntalaisten käytettävissä mikä koskee heitä, kuntaa tai lähiseutuja. Luonnollisesti avoimessa tiedossa ei saa olla mitään sellaista tietoa mikä loukkaa esimerkiksi henkilön yksityisyyden suojaa ja yritysten liikesalaisuuksia.

Tietoa pitäisi siis jakaa avoimesti ja avoimella periaatteella kuntalaisten käyttöön. Tämä toteuttamiseksi Suomessa ollaan hyvällä alulla ja Pirkkalan voisi mennä myös näihin toteutuksiin aktiivisesti mukaan – www.avoindata.fi

Kun pirkkalalaisille avataan tietoa ja annetaan tietoa syntyy mielipiteitä ja keskusteluita. Tällä hetkellä keskusteluita käydään, mutta näitä käydään esimerkiksi Facebookissa, WhatsAppin suljetuissa ryhmissä, sähköpostilla tai fyysisissä tapahtumissa. Mielestäni olisi tärkeää, että näitä keskusteluita voidaan ohjata yhteisiin alustoihin tai keskustelufoorumeihin, joita voidaan tukea erilaisilla tapahtumilla, joilla otetaan kuntalaisia mukaan keskustelemaan ajankohtaisista asioista.

Pirkkalan kunnalta löytyy Haloo Pirkkala -palvelu, joka jokaisen pirkkalaisen kannattaa tutustua ja ottaa käyttöön. Tämä on hyvä tapa osallistua.

Toivon, että tällä kirjoituksella pystyin avaamaan omia ajatuksia ja visioita, joilla jatkamme osallistavan päätöksenteon kehittämistä Pirkkalassa myös tulevien vuosien aikana.

Kuva: https://www.pexels.com/